miercuri, august 26, 2009

39. LEGI NESCRISE

LEGI NESCRISE
cutume, reguli, what's hot what's not

E clar ca in lumea asta nu s-ar putea trai fara legi. Cine spune contrariul, intra la categoria anarhisti. Dupa mine astia sunt o categorie de oameni care nu stiu ce isi doresc.
Acum, oportunitatea aplicabilitatea si corectitudinea unor legi.. depinde de multe chestii. Depinde si de cat de bun e avocatul care te reprezinta. Pana la urma justitia este oarba.

Fain inceput pentru un tratat de drept. As zice. Inutil inceput pentru un blog gay.
De fapt nu e un blog gay, e un blog personal al unei persoane care intamplator este si gay.

Tot despre legi vreau sa vorbesc, dar mai bine zis despre cele nescrise. Si desi eu le scriu aici tot nescrise raman pana apar in monitorul official si Parlamentul da un set de norme metodolgice de punere in aplicare, dupa dezbatere in comisii. De obicei care incurca toata idea legii, o complica, o fac de neaplicat si da paine unei armate de avocati, buni sau doar cu av (sau avp) in fata numelui.
Deci legi nescrise. Oare cate romane si ghiduri de bune maniere, de vanzari, de psihologia cumparatorului, de eticheta, nu or fi fost scrise pe lumea asta. Si apoi un om cu o inteligentie medie care isi intine picioarele sub masa sorbind lenesh dintr-o bere care se incalzeste, nu cred ca e in stare sa scoata nu stiu ce perle de gandire care revolutioneaza modul oamenilor de a privi lucrurile.
Prin urmare nici eu.

Legi-legi nescrise. Dupa astea s-a guvernat omenirea zeci de mii de ani inaintea aparatiei codului lui Hamurappi.(cati p si cati m are cuvantul asta?)

Ma gandeam (again) la lumea gay.
Nu stiu daca cineva contabilizeaza asta, dar sunt atat de multe lucruri care ‘se fac’ sau ‘nu se fac’ in aceasta lume.

Paranteza.( Din nou)
In general urasc sintagmele de genul comunitate gay, lume gay si noi suntem oameni uatevar…. Din mai multe motive. Nu suntem o enclava (doamne fereste) traim interactionam cu lumea din jur sau reactionam la aceasta. Asa ca, o expresie care sa incerce o delimitare clara, sau o integrare fara discernamant sau limite.. ambele mi se par trase de par (sau de mustatza sau de perciuni; ca doara la freza suntem sensibili si pe piept se practica epilatul) .


Revin: legi nescrise’ to do’ or ‘not to do’ list. Fara pretentia de a le stii pe toate, completari din partea celor care isi pierd timpul pe aici sunt binevenite, dar traim inconjurati de lucruri care se fac sau nu se fac. Unele sunt ‘tabu’.. subintelese (tu nu intrebi eu nu-ti spun).
Altele sunt subiecte de dicutie: mama ce a facut sau a zis ala.. asa ceva nu se zice/face.

Pustan fiind la scoala la ora de sport era clar: fetele jucau handball, baietii jucau fotbal. Normal ca trebuia sa joc fotbal. Nu puteam sa spun ca uitandu-ma la 20 de oameni fugind dupa o minge; nu mi se pare cat de cat incitant sau interesant. Nici handbalul nu mi se parea catusi de putin interesant. In general gay-i se feresc de sporturile de echipa nu stiu de ce. Poate e sentimentul ca sunt altfel, poate e diferenta de a fi diferiti. Rari vezi unul implicat in asa ceva. Da era o lege nescrisa: nu jucai fotbal.. erai ‘fetita’.

Si cate nu am facut ca sa ma feresec de statutul asta. Sa nu fiu luat drept finutz sau fetitza, desi nu cred ca sunt un tip efeminat.
Mereu mi se spune nu arati gay…

Acum.. daca asta e un comportament dobandit sau innascut naiba stie. Poate ca traind intr-o atmosfera machista m-am adaptat pana la nivelul la care a devenit o a doua natura. Poate ca nu.

Cred ca asta a fost una din primele chestii nescrise care veneau de la sine: baietii joaca fotbal. ‘baietii se uita la fotbal’ m-a sarit din schema :)) preferam patinajul artistic sau gimnastica. Primul era frumos. Al doilea era pur si simplu antrenant pentru ca Romania era mereu la concureta pentru podium. Si imi placea asta. Noi si mega puterile. David si Goliath. Spre exemplu nu ma uitam la gimnastica masculina desi erau sanse sa vezi trupuri puternice in pantaloni scurti....

Asa ca ma gandeam la Moise (film vintage alb-negru).. coboara de pe munte cu trei tablite de lut a cate 5 porunci. Aaaaaaaam 15 porunci pentru voi (pe o voce grava cu ecou). Scapa o tablita care se sparge. Aaaaaaaam 10 porunci pentru voi.

Nu te da la tipul unui prieten. Apa trece pietrele raman. Asta e o chestie nescrisa. Se poate, cateodata, ca un prieten sa apara cu cineva nou (asta daca face greseala sa-l prezinte inainte sa fie sigur pe el). Tipul poate fi ok, poate parea interesant. Aproape sigur e ‘fresh’ Abtine-te la a te da la el. Din doua motive: pierzi un prieten, oricare ar fi rezultatul. Si apoi daca nu e o chestie serioasa… ai rabdare doua saptamani. Atunci va fi liber si va fi acelasi. Alfel.. pierzi un prieten… te alegi cel mult cu o partida…daca sare de la unul la altul oricum nu o sa te alegi cu mai mult. Nu iti fa planuri de genul asta. Daca ‘pusca’ din prima. Va ‘pusca’ si al al doilea pe care il vede.Sau al treilea. Si o tura nu merita sa pierzi ceva ce oricum castigi greu si mentii foarte greu. Respectul celor din jur. Asa ca ..iubitul/amantul unui prieten vechi e off limits.

Kiss and tell. E bine sa iti tii gura. Ai fost cu cineva .. bravo tie. Nu bate toba. Nu se stie niciodata cine te asculta. Poate un cunoscut comun.. poate cineva care ar fi interesat de tine si isi da seama ca ar deveni subiect de discutie la urmatoarea bere cu prietenii. Nu toti sunt atat de exhibitionisti. In general ma feresc de unul care spune am fost si cu ala. Sau daca tot vrei sa te destainui.. nu minti, nu improviza nu iti imagina fanteziile ca fiind fapte reale cu inca 20 la masa. E o regula nescrisa.. what happens in Vegas (or room 314 de camin) stays in Vegas (sau in acelasi room 314)

Faptul ca suntem gay nu inseamna obligatoriu ca suntem prieteni. E si asta o chestie de care multa lume nu e constienta. Ne cunoastem din vedere fiindca umblam in acelasi club. Dar nu e obligatoriu sa ma salut cu toata lumea care merge pe Heaven (daca am fost acolo, spre exemplu). Ne cunoastem poate fiindca suntem gay, devenit prieteni din alte motive. In general prietenii, cum am mai spus, ar trebui sa fie cei similari reclamei: 50 de cunosc cativa iti stiu numele cu cativa mergi la bere, dar pe mult mai putini i-ai suna noaptea sa te ajute. Restul sunt oameni pe care ii stii din vedere. Nu e obligatoriu sa te saluti cu toti si asta nu e neaparata dovada de prosta crestere. Daca esti hetero nu saluti toti barbatii despre care stii ca le plac femeile.

Ce e in cuplu ramane in cuplu. Uuu cate capitole as putea sa scriu despre asta. Am ecshi pe care ii ingrozeste si simpla idée ca m-as apuca sa scriu. Mi-am facut si eu mea-culpa si as fi in stare sa scriu obiectiv. Sper. Si oricum nu am renuntat la ideea de a exorciza si acest demon. Oricat de mult ar ingrozi pe cineva ideea. O voi face atunci cand intr-un final imi voi pune ganurile in ordine. Fara detalii scabroase. Fara ora data moment si nume. Doar ca stare de spirit. Dar, sunt chestii care raman intr-un cuplu. Tot ceea ce iese pe dinafara… de obicei da nastere la controverse.. la probleme la animozitati. Orice iese nu e de bine. In plus.. daca ma inseli vreau sa aflu de la tine. S-ar putea sa ma supar. S-ar putea sa ne despartim. Dar.. daca aflu seara in club dupa doua pahare de gin.. e mult mai rau.

Nu te baga intr-un cuplu. Daca te bagi totusi baga-te deodata. Ideal la mijloc. Asta e legat de prima regula. Una la mana daca cineva are o relatie lasa-l sa o continue sau sa o duca la sfarsit. Cum o fi el. Cum ziceam intr-un post anterior intr-o lume dominta de sex.. toti suntem curve. Da macar fi cu stil. Pe de alta parte jumatatea dintr-un cuplu care apleaca urechea la ce i se spune fara ca sa vada ce are in fata…. Merita toate lucrurile ‘ bune’ care o sa i se intample. Dar in general e un lucru care nu se face. Unii zic ca e vinovat cel care incearca. Altii zic ca e de vina jumatatea care cedeaza

Istorie. Asta e atasat de ceea ce am scris mai sus. Un om fara istorie.. e mincinos sau proaspat clonat si scos din laboratoare underground. Daca intri intr-o relatie..Ceea ce iubesti e produsul acelei istorii. Nu ar fi fost ceea ce este de la comportament in pat sau aiurea pana la alte detalii daca nu si-ar fi trait istoria. Si nu judeca pentru asta. Si nu incerca sa afli cu orice prêt ce cand cum. E o regula nescrisa. Daca iti place cineva iti place pentru ce este in acest moment. Daca iti place doar ceva anume si restul vrei sa schimbi dupa chipul si asemanarea nu shtiu cui.. ori nu iese, ori te trezesti la final ca ti-a placut de la bun inceput s-a pierdut pe parcurs. Si la faza asta cu schimbatul.. istoria nu poti sa o schimbi. Poti doar sa o accepti, sa o cunosti obiectiv.



Three some. Se intampla, unii il cauta, de obicei e un semn ca nu merge bine in relatia aia. E un semn de ‘boala’. O simptoma intr-o oarecare masura. (parere pur personala )In plus al treilea trebuie sa stie bine sa se’ imparta ‘(n-am gasit alt cuvant). Daca o face doar ca modalitate de a ajunge la unul dintre cei doi si face un compromise.. sau unul din cuplu il doreste pe al treile si isi invita si prietenul la petrecere ca san u aiba sentimente de vinovatie dupa…. E tabu rau de tot subiectul asta daca ma gandesc mai bine. Oricum placerea nu e la fel pentru toti trei. Echidistanta asta e tot o lege nescrisa.

Fair play pe net: primesti poza, dai poza. Chiar daca nu iti place persoana. Asta ar fi tot o regula. Tot din alea care nu se aplica mai deloc.

Nu ridica primul piatra daca te deranjeaza musca de pe caciula. Si asta ar fi o regula nescrisa. Yadda yadda (vorba gastii lui Seinfeld). La asta suntem toti buni.

Esti la agatat in cruising areas. Cineva isi fereste privirea de tine. Nu te baga in seama. E semnul de go away. Si .. replica cu ‘n-ai un foc’ e prea seventies…Daca te uiti uita-te cu bun simt nu ca bou. Adica e de ajuns ca sa iti arati interesul. Si un feed back vine. Sau nu. E ca si cum te-ai zgai la un cuplu care se saruta. In mod normal nu te uiti tinta, nu?


Cineva e cu altcineva aiurea pe strada sau in tramvai
Cineva te saluta din priviri fara sa isi arunce poseta pe spate. Un zambet sau atat e de ajuns. Omul nu vrea sa dea explicatii cine esti si de unde te stie.

Nu-ti prezenta prietenul drept verisor. S-ar putea sa nici nu semene cu tine. Merge bine coleg de facultate sau fratele mai mic al prietenei mele dooh

Daca iti da cineva de inteles ca nu esti genul lui.. nu insista. Chiar nu esti. Si nu te jigni din cauza asta. E normal. E imposibil sa te placa toata lumea.

Nu spune unui gay ca s-a ingrashat. Zambeste da’ te uraste toata viata.

Nu-ti baga nasul in jurnal sau agenda telefonica. Chiar daca formati un cuplu. Oricare ar fi motivele nu e bine. Daca nu ai incredere… poate nu esti cu cine trebuie. Sau cauti doar motive.. daca vreau sa te insel te insel cu tine de mana. La fel id uri de messenger, mail..etc.

Nu tine partea unuia sau a altuia daca un cuplu se desparte. Nu stii ce a fost acolo.. eh sau peste doua saptamani sunt inapoi si ia gandeste-te cum se uita la tine si aduce aminte ce ai zis de unul sau de celalalt

Daca prietenul tau e indragostit de cineva (mai ales nedeclarat) nu incerca sa ii arati ca ai fost mai bun si clar nu ii spune ca l-ai avut weekendul trecut. Tine-o pentru tine. Sexul chiar nu e sport olimpic.

Uita-te la perete la un pisoar. (adika in fata la nivelul ochilor la randul 12 de faianta) Jiii ce regula straight. E imposibila si pentru straight.. :)

Coming-out ul e ceva personal intim si important. Oare am scris destul de clar PERSONAL. Daca cineva isi face curaj si se deschide spre tine. Nu e subiect de poveste dupa o partida de sex. La tigara de dupa …pot fi si alte subiecte de discutie..

Si orice ar fi in aceiasi tema… orice se intampla intre tine si un alt gay. Familia este mai presus decat toate celelalte. Nu bate la usa lui maca-sa sa ii spui: ai pierdut un fiu; ai castigat o fiica. Asta e deja de neiertat nici macar nu se incadreaza in limita mcilor barfe gay. E dincolo de limita acceptabilului.

Best friend nu e compatibil cu fuck buddy. S-ar putea ca prietenia pe care o pierzi sa fie mai buna decat sexul in sine…

Cate ar mai fi… dar iara fac un mega post pe are nu il citeste nimeni pana la sfarsit.

Oricum cum spuneam.. ce mi-a scapat sigur se poate completa.


Dar la astea am shezut eu shi am cugetat. Sau numa’ am shezut.

Acelasi

2q2Bstr8

9 comentarii:

Dak spunea...

Simpatice legi! De departe cea mai tare fiind cea cu pisoarul... m-am stricat de ras!

Anonim spunea...

"Three some. Se intampla, unii il cauta, de obicei e un semn ca nu merge bine in relatia aia. E un semn de ‘boala’."
slap slap,noi suntem bolnavi de 9 ani ,lol.Nu cred ca e "boala" in relatie.Noi de exemplu nu ne-am inselat niciodata (adica nu ne-am futut separat).
Oki,kestia e ca , in cazul nostru, am luat decizia de a o face in 3 deoarece 90% din relatiile intre poponari despartirea se intampla din cauza infidelitatii, nu am auzit pe nimeni ca se desparte ca al lui nu se da cu hugo boss ci cu azzaro,etc., asa ca am zis decat sa ma inseli mai bine o facem in 3 si sincer merge de minune.Nu sunt sentimente , nu sunt complicatii,si oricum nu lasam a 3-a persoana sa ajunga sa aibe sentimente.
Lol,ok, amu o sa zici,astia or tampit cu nervii. :)
Te pupam,R&G

Anonim spunea...

2. 2q2Bstr8_TM 27. Aug. 2009 - 19:35
ma asteptam sa reactionati
:)))
cum spuneam e o parere personala bazata pe experiente personale ca tot blogul pe care ma bucur ca inca l cititi
se putea comenta si acolo..
:)
3. XYZ 27. Aug. 2009 - 20:59
tot aia era,ca doar tot tu lasai sau nu sa fie publicat pe blog :)
4. 2q2Bstr8_TM 27. Aug. 2009 - 21:50
crezi?
:)
public orice are legatura cu subiectul
:)

George spunea...

Anarhismul e ceva cu muuuuult mai complex (si mai frumos, de altfel).

Ce-i drept, faza cu fotbalul apare la multi gayi. Sã fie întîmplare? Mie nu-mi plãcea nici un sport pe vremea aia.

Sunt de acord cu multe din câte scrii; unele mi se par chiar de prisos, dar toate fazale's amuzante. Am rîs bine citind.

Numai un lucru: noi în cuplu nu avem secrete de nici un fel. A se uita în agenda celuilalt e pt noi un lucru firesc, nu din gelozie. (Între noi n'a fost niciodatã nici gelozie, nici infidelitate, nici secrete.)

Unul din comentariile de mai sus mi se pare incoerent. Pe de o parte, «Nu cred ca e "boala" in relatie», iar pe de alta: «90% din relatiile intre poponari despartirea se intampla din cauza infidelitatii». Una nu merge cu cealaltã. Treaba cu infidelitatea si datul vinei pe majoritatea mi se pare urîtã. Domnilor, uitati cã noi avem ratiune, nu suntem copaci, si fidelitatea tine nu numai de trup, ci si de ratiune si vointã. A cãuta o a 3-a persoanã, carea sã culeagã "firimiturile de sub masã" («nu lasam a 3-a persoana sa ajunga sa aibe sentimente») e doar un egoism adãugat la tot ghiveciul, pt a-l justifica.

R&G spunea...

ptr george :)
Chestia cu sexul in 3 e doar sex,daca a 3-a persoana se asteapta la sentimente e problema ei,nu a noastra,se stie de la inceput ca vine doar ptr sex.
Nu doresc sa proslavesc sexul in 3,dar noh,in cazul nostru merge.Nu am avut sentimente nici unul ptr a 3-a persoana,nu ne-am inselat niciodata.Sentimentele din cuplu sunt la fel de puternice ca si inainte de a incepe acest sport.
Multi au diferite opinii dar putini au avut o relatie de durata, relatie in care cuplul sa locuiasca impreuna, etc.

Anonim spunea...

Subscriu, R&G!! Aveti perfecta dreptate ca majoritatea despartirilor se produc ca urmare a tot felul de evenimente, gelozii ne/justificate si asa mai departe. Ne-a luat ceva vreme pana sa luam decizia, iar dupa prima oara, faptul ca am facut-o in 3 ne-a cimentat si mai mult increderea unul in celalalt. Suntem de ceva vreme impreuna si totul era perfect in regula si pana sa luam decizia asta. Acum e si mai ok! Iti trebuie multa incredere si hotarare pentru a face pasul asta in clipa cand esti intr-o relatie. Si sa fim seriosi, multa lume se gandeste la threesomes, e ipocrizie sa ascunzi asta sau sa pari ofensat in cadrul unei relatii cand celalalt aduce tangential vorba despre asa ceva ("vai de mine, cum te si poti gandi la asa ceva!sa inteleg ca eu nu iti mai ajung!?"). Tine doar de optica lucrurilor, pare tabu doar la prima vedere.
V

2q2Bstr8 spunea...

:) nu pot sa nu remarc predilectia si placerea de a dezbate subiecte tabu. din toate cele de mai sus pana la urma au zgandarit unele dintre cele la care ma asteptam cel mai putin. e drept la partea cu three some e mult de zis. experientele personale (destul de nereusite) ma fac sa cred ca nu e ok. dar cum zice lumea care recunoaste si lumea care nu recunoaste.. pana la urma poate sa fie ok. sunt multe ingrediente care trebuie ca un paprikas de genul asta sa iasa bun, retinerile mele nu sunt legate de atat de moralitate cat de practicalitate.
si iara m-am pierdut in idei... da noah cam atat pot spune fara a intra in anumite detalii care avand in vedere ca anonimitatea mea ca autor nu mai e atat de anonima.. :) poate totusi merita un post intreg :)

ana-maria spunea...

si eu aveam un decalog din asta, care in timp a depasit cifra, erau asa de multi NU ca deja mergeam pe un drum din ce in ce mai ingust. nu casatorite, nu divortate, nu derutate, nu pustoaice ,nu aia , nu ailalta.

mergeam deja de-a buselea, sufocata, intre atatea principii, pana am cunoscut-o pe ea, la plezneala, si s-a cam dus naibii toate principiile. free!

tu le-ai pus intr-o forma amuzanta, si nu sunt principii, ci ... habar nu am cum sa le zic, neah, "cutume" le-ai zis tu, legi nescrise.

2q2Bstr8 spunea...

uuuf undeva in secret sper si eu la o plezneala. pana la urma asa se intampla...
decalogul meu8 scris pe undeva pe aici... e mult mai restrictiv decat legile nescrise de aici.....

mai am momente in care ma intreb de ce sunt singur. si am momente cand stiu exact de ce.
cum ziceam toti speram la plezneala si teama e ca poate nu mai plezneste. cred ca atunci voi stii cu siguranta daca am curajul sa ma las luat de val fara sa tin cont de legi cutume si decalog. doar atunci voi stii.