luni, octombrie 04, 2010

51. 'VOLUTIE

‘VOLUTIE
evolutie, involutie, revolutie

n-am mancat nimic.
Adica am mancat un kebab la pleznea prin complex
Da n-am mancat litere din greseala si numa cu intentie in spiritul legii nescrise: nu ii poti convinge zapaceste-i

Cred ca vremea asta mi-a trezit chefu de scris.
De fapt chef de scris aveam. O senzatie de genul ala cand iti vine sa stranuti si nu iti vine ...si iti sta asa in nas da tre' sa cauti un bec de 100 de watts sa te zgaiesti la el.
Eu nu am gasit bec numa de 40 w.
In paranteza fie spus imi cautam un prieten ce lucreaza la un magazin de electrice si cand m-a intrebat o tanti acra ce caut. ...Nu stiam cum sa zic si am zis vreau becuri colorate ca eram sigur ca nu se mai fac. Pe naiba: SE FAC!!. Si inca de doua firme. Asa ca am plecat acasa cu doua becuri verzi. Ca rosii nu aveau, da aveam doua sanse sa zic: imi pare rau cautam rosii. Da pana la urma tanti a fo' tare hotarata sa vanda si mi-a prezentat doua modele. Asa ca mi-am luat becuri verzi de 4 lei si 20 de bani.
Noah in fine nu am gasit bec de stranutat.

Ca sa revin am lasat-o 'volutie desi ma duce gandu la nu stiu ce process care se lasa cu producere de o-o . nu la aia ma gandeam: ma gandeam la nu ii poti convinge zapaceste-i si nu stiam daca sa ii zic evolutie involutie sau revolutie.
In fine e o chestie in miscare pe principiul nik nu se pierde totul se transforma.
Ca Jana daca stiti de cine vorbesc. Daca nu stiti mi-ar lua prea mult sa povestesc si o poanta povestita e boanta.

Ma sperie groaznic o chestie de o vreme. Nu stiu daca sunt eu sau sunt vremurile. Da am impresia ca timpul zboara extrem de rapid. Parca abia a fost craciunul si deja imi vine sa imi caut iar bocancii. Am impresia ca ma misc eu asa cu incetinitorul si parca lucrurile zboara in jurul meu.
Toutl se schimba cu viteza parca sporita. Nus tiu cand am ajuns sa ne traim clipele ; (asta am taiat-o cu linie peste ca blogspot.com s-a gandit si de astia mai cretinei ca mine si a facut un buton pentru asta) asa de rapid. Asta era: traim rapid fara floricele de narator de ocazie. ...Parca tot ceea ce era valabil saptamana trecuta, acum este deja demodat.

Apucaturi de baba am cateodata... si cred ca asa este si acum, fiindca imi este imposibil sa nu imi aduc aminte oameni si momente asa cum erau acum cativa ani. Nu stiu daca eu m-am schimbat atat de mult in ultimii ani. Ah da am parul grizonat mai nou. Jii trec asta la capitolul frustrari nerecunoscute ca prea des imi vine in minte. Si nu imi place ca eu nu sunt pe principiul parul grizonat e sexy. E fain la richard gere. Da ala era fain oricum. Clooney nu imi spune nik asa ca nu bun de exemplu ptr mine.

Incerc sa imi dau cateva exemple. La inceput ma gandeam ca va fi usor sa le impart in evolutie si involutie. Apoi mi-am dat seama ca pentru cele mai multe e destul greu. Poate eu o vad intr-un fel involutie. Si ei o resimt ca evolutie sau revolutie. Sau poate invers desi mai degraba cred ca va fi prima varianta.

Sa-mi spuna mie cineva ca oamenii nu se schimba. Sau locurile.
Alaltaieri (nu luat adliteram) ii vedeai rupandu-se pe manele printr-o periferie, cu tricoul legat nod pe buric sa se vada unduielile bine. Ieri au disparut nitzel prin alemania. Astazi apar cu un sacou nitzel mai bine croit se straduiesc sa spuna cuvinte din patru silabe si stau la bar band vin din sticla cu mandrie trantita intre 2 pahare. : Gaabi vreau 4 cuburi!! ( asta spus pe nas si peste umar ca noah sunt de-al casei sau in fine de-al cashii) Pana la urma augsburg-ul dezgustator de dulce sau grasa de cotnari nu sunt practic vinuri de ‘degustat’. Dar noah pare classy. Si asa la prima vedere asa pare. Si nu te poti opri sa nu te intrebi daca sub poleiala proaspat lustruita e acelasi lucru pe care il stiai.. se schimba oamenii? Eh pot incerca, nu? Asta e evolutie? Hmm frectie la picior de frasin.

Marti il intalnesti. Tot insurat. Cu anunt la publitim. Dar discret nevoie mare. Amu isi tranteste masina in leasing pe trei catralioane de ani la vedere. Si se pune tacticos la bar. Langa ala cu sacoul de mai sus. E drept mai multi bani dar nu te opreste sa nu te intrebi cum a ajuns de la nu vreau sa aud de barul de bulangii la poza de ‘once in a lifetime opportunity’ afisata acum. O fi evolutie? Dintr-un punct de vedere da. A renuntat la masti. Asta ar cere toata stima. Veridica schimbarea? Ramane de vazut. Hai sa ii zicem evolutie....

Un pusti timid si cam grasutz isi face loc prin penumbra. Sters la prima vedere. Fara ceva ce sa denote o personalitate flamboaianta. Si te trezesti la un moment dat ca apare in travesti. Uuufff unu nereusit rau de tot. Da rau...nici nu conteaza foarte tare...ideea e ca a renascut. Parca sub masca aia de fard prea gros.. era o alta persoana. Si ma trezeam uitandu-ma la omu ala cu un soi de admiratie amuzata: chiar nu ii pasa ce se intampla in jurul lui. Efectiv definitia expresiei: n’are nici o treaba dom’le. Eh aia o fost o ‘volutie de zile mari. Si noah sa nu ma puna careva sa o definesc mai mult decat ‘volutie ca sa ma ia naiba daca as reusi.

Eh relatia perfecta. Doi tipi bine. Chiar bine. Joburi faine. Casa stabila.. cam ce ar trebui sa trebuiasca trebuitorilor. D’apoi unu se hotara ‘sa devina transa’ incheiat citatul. Ca cica asa e slangu’ transa de la transexuala. Desi mereu am crezut ca transexuala e o fata care se imbraca baiat gen boys don’t cry si care isi doreste sa devina baiat Nu invers. O fi vreo chestie de semantica si mie imi scapa. Da un tip imbracat in femeie nu e transexual sau transexuala. E in cel mai bun caz un travestit. In cazul exceptional un dragqueen, Si in cel mai rau caz: un barbat imbracat in femeie. Si iaca se duse totul pe rapa: doua directii diferite, se face totul praf in peruci ieftine in ciorapi de plasa. Asta e revolutie . fara tagada. Sau inrevolutie ca sa candidez la premiul pentru inovatie lingvistica.

Comunitate: 2. Grup de oameni cu interese, credințe sau norme de viață comune; totalitatea locuitorilor unei localități, ai unei țări etc. – Comun + suf. -itate (după fr. communauté). Cf. lat. communitas, -atis, it. comunità.(nu cred ca exista vreun blog gay pe care definitia asta sa nu fi fost copypasteuita)
Adica credinte si norme de viata commune. Si asta o fraza in definitia numarul doi. De ce am eu mereu impresia ca ar trebui sa fie mai mult...? ca pan la urma nici nu traiesc laolalta cu comunitatea gay. Si nici normele de viata (gay?) nu sunt definite si cred ca ar fi imposibil de a fi deifinite. Asa ca una peste alta e o definitie care inca trebuie definita. Definitiv. Continuam cu familia asta e cuvinte sa fiu enervant pana la final da nu imi mai vine nimic la subiect. Eh chestia aia pe care nu stiu sa o definesc aici.. evolueaza... sa ma gandesc eu daca imi aduc aminte cate ceva. Din fericire mi-s prea tanar ca sa stiu mai multe despre vremurile de demult dar imi aduc aminte momente in care a fi gay... era o infractiune. Acum hai sa fim seriosi ca cel putin dupa revolutie ideea ca exista o mama comunitate europeana ba-bau pentru autoritatile romane era un pic linistitoare. Dar nu indeajuns. Paraca tot nu iti venea sa te bagi in tot circul ala. Si era un pic ceva de genul don’t ask don’t tell. Dar, sentimentul ala de ba-bau comun dadea un picutz mai multa forta comunitatii. Si stiam ca daca eram mai multi la un loc abuzurile erau mai greu de facut chiar si in public. Fie ca era parc sa aiurea.
Apoi lucrurile s-au schimbat rapid. Si din efortul ala gen heyruuuup au ramas doar franturi. Totu s-a bagat pe ‘sistem’ pe ‘ proiecte’ pe ghidaj din afara. Si a devenit un soi de bussiness. In care lumea nu mai crede. Si e o ruptura masiva intre cei care diriguiesc chestii si cei care ar trebui sa se bucure de ele. Totusi inca suntem o tara de ipocriti in care cuvantul ‘pula’ nu e permis pe bloguri gay. Sau pe mirc. E indecent. Ne ascundem dupa deget. Si atunci cand exista sansa sa faci ceva mai mult te trezesti o jumatate explodeaza intr-o xtrema. Si cealalta se intoarce underground.. si atunci asta e evolutie....?

Alaltaieri era un pustan retras. Ieri intalneste o gashka trendy si cool. Azi e pe post de bun la toate.. maine.. uff asta am pierdut-o.

Ma uit si eu in oglinda. Cu blandete. Imediat mai trece un an. Si desi nu am inceput sa scriu cerandu-mi scuze pentru lunga absenta. Imi dau seama ca imi lipsea asta. Si nu ma asteptam ca pierderea sufletelului meu sa ma scoata din circuit atata vreme.
Poate intr-o zi o sa treaca si asta. Poate. Intr-o zi.
Si am imbatranit nitzel. Nu mult dar am facut-o si am evoluat de la ce naiba oi fi fost la ‘not my type’. Si am obosit nitzel. Si din toata evolutia asta raman cu impresia cateodata ca bat pasul pe loc si am pentru a mia oara senzatia de a o lua de la 0. altundeva. Cu altcineva. In alta tara in alt oras in alt job..

Dar imi place sa vad ca sunt oameni care se schimba. Unii in bine. Imi place sa vad oameni care sunt mai deschisi sa vorbeasca. Imi place sa vad ca sunt oameni care isi asuma identintitatea... Imi place sa vad ca lumea se schimba. Dar parca se schimba prea repede. Si nu evolueaza....Si mai am de scris pe tema asta acum a scrijelit nitzel suprafata. am dat cu unghiile pe tabla sa zic asa.

Dar asta e doar perspectiva mea. Care nu e neaparat cea mai permisiva cea mai obiectiva. Si cu siguranta nu obligatorie.
Doar la asta am shezut ai am cugetat.
Sau numai am shezut.
Si inca imi caut un bec de 100 de watts. Poate o sa stranut.
2q2Bstr8

4 comentarii:

fab1an spunea...

lung post, dar l-am citit cu placere. tot binele din lume ti-l doresc :)

Suri spunea...

wb !

Rudolph Aspirant spunea...

Aoleu !
1. Si tu treci prin faze din astea in care nu mananci ? Ca si eu amslabit pe putin 5 kg de cand sunt aici, nu am pofat de mancare aproape de loc.
2. Si tu ai parul grizonat ? (ca Vicontele meu de Bragelona de pe blog)De ce nu te vopsesti ? Sau ai inceput sa ? Eu asa as face. Cred ca genetic, mamei mele au inceput sa-i iasa fire de par alb pe la 35-36 de ani, imi zicea ca e din cauza mea ! (Dar eu bineintles stiam ca zicea in gluma)Deci ma astept si eu sa-mi iasa tot asa cam devreme.Dar eu o sa ma vopsesc precis daca mi se intampla.

Rudolph Aspirant spunea...

Uite abia acum am observat punctul ala 2 al tau cu "comunitatea", eu nu am folosit niciodata cuvantul asta cred, adica nu in mod special legat de gay-ii din Romania...si stiu si de ce...eu nu am fost niciodata OUT in Romania dpdv social, doar fata de mama si tata si cativa prieteni, nci matusile mele, surorile mamei nu stiau "oficial" despre asta nimic desi probabil ca o banuiau ,dar mama nu discuta despre asta cu ele.

Sa stii ca dintre toti "intelectualii " aduca aia cu studii superioare din Romania, nu exista homofobi mai mari decat medicii. pai eu in facultate daca as fi fost OUT cred ca eram facut plilaf imediat, poate ca imi dadeau si note mici, cine stie, nici nu am vrut sa ma gandesc la posibilitatea asta vreo data. deci eu nu ma facut niciodata parte din absolut nicio comunitate.

Plus ca mai e ceva , din defect profesional eu tind sa consider numai cazuri de indivizi, nu grupuri de indivizi, nu ma pot gandi niciodata la gay ca la un grup monolit, mi-e imposibil, cel mult in anumite studii de cercetare sa zici chestii ca de ex, 30 % din persoanele gay sufera de tulburari afective.