luni, ianuarie 11, 2010

44. PHOBIA

PHOBIA
Vad atatea chestii scrise cu homophobia incoace si homophobia incolo. (cu ph e din greaca veche? Sa dau apa la moara celor care imi verifica dactilografia pe aici...)
Si definitii ale homofobiei. Si ce reprezinta si etc.
Ce ma intriga intr-o oarecare masura e faptul ca in general despre subiectele gay se vorbeste pe site urile gay (si la OTV). Niciodata sau foarte rar am gasit referinte care sa nu includa injuraturi si trimiteri pe stadion pe alte siteuri.
Sau cred ca asta este mai groaznic decat orice alt fel de referinta. Am gasit subiectul asta tratat serios doar pe site-uri, bloguri ale unor sociologi, psihologi sau psihiatri.
Sau in cel ma bun caz studenti in devenire pentru ele de mai sus.
Dintre sutele de carti pe care le aveam in bliblioteca acasa... la sectiunea cartilor lui mama pe langa chestiile gen love story in limba maghiara, carora cu greu ajunsesem sa le citesc inteleg titlul, era o carte. Ceva compendiu de boli. Ceva psihiatrie. Acolo am citit prima oara despre homosexualitate. Undeva la paragraful trei intre pedofilie si necrofilie. Cred ca putin mai sus de zoofilie. Si desi, azi sunt convins ca maica-mea la un punct m-ar fi inteles..sunt convins ca inainte m-ar fi ‘indopat’ cu variante de tratamente psihiatrice. Nu ai ce face. Asa erau vremurile. Asa erau invatati oamenii sa gandeasca.

Inca e subiect de studiu
Inca e ori subiect de scandal
Inca e ochestie de discutat, underground

Eh si stii care e surpiza. Asta n-o sa fie another gay movie. Fiindca despre asta s-a auzit. Din pacate o auzim tot noi despre noi pentru noi. Nciodata doua vorbe scrise undeva nu o sa deschida neaparat mintea cuiva.
Fiindca mintea cuiva trebuie sa fie deschisa. Sa citeasca asa ceva fiindca vrea sa inteleaga. Asa ca predicam la gradinar. Despre cresterea castravetilor.
Si nici o sa fie un loc in care am sa spun ca aici sau dincolo se intampla una sau alta.
Si cred ca intr-o oarecare masura cam toti aveam de-a face cu asta. Dar una peste alta cred ca homofobia in momentul de fata este la nivel institutional, la job etc nu neaparat la nivelul prietenilor apropiati. Am mai zis asta.. poate am fost eu norocos.. cine stie. Dar rar am intalnit reactii din astea. Sau in orice caz de la un anumit moment nu le-am mai intalnit. Acum nu stiu cat a depins de faptul ca am plecat din oraselul in care am crescut si cat se datoreaza faptului ca am castigat putin mai multa incredere in mine odata cu trecerea timpului.

Si inca nu imi vine sa cred ca scriu doar prefata la ceea ce ma gandesc acum..findca eu cel putin, in momentele de autoanaliza imi dau seama de un lucru:
Nu cred ca sunt persoane mai homofobe decat gay-i in sine.
Nu am date clare istorice samd, desi cred ca se pot gasi la o documentare mai atenta, dar in general stiu ca cei mai mari prigonitori ai gay-lor in general erau gay frustrati, sau care isi negau propriile trairi. Eh eu nu ma simt nici frustrat si clar nu am sa neg ceea ce simt.
Una peste alta am sa recunosc ca pe langa alte fobii pe care nu mi le cunosc sau recunosc, am mai dezvoltat cateva:
si anume homofobia.
Ei da, cred ca sunt un gay homofob.
Nu imi pot nega trairi si la un moment dat mi-am promis aici si aiurea sa nu imi mai neg trairi de teama a ceea ce ar putea crede cei din jur.
Nu ca nu imi pasa ce cred cei din jur doar ca...nu am sa ma prefac doar ca sa fac placere cuiva din jurul meu.
Sunt atatea momente in care lumea gay. Si nu vorbesc de cea de aici, lumea gay in general imi provoaca sentimente contradictorii. Din ce in ce mai mult negative in ultima vreme.

Fiindca cred ca, niciodata nu am fost mai aspru criticat mai mult decat in lumea gay.
Cred ca niciodata nu am fost mai mult mintit decat in lumea gay.
Simt ca ipocrizia si fatarnicia de jur ma face sa ma lovesc de falsuri tocmai acolo unde ar trebui sa ma simt liber. Sa ma simt in largul meu.
Mereu mi-am spus ca nu pot generaliza pentru ca lumea gay e structurata, clasificata la fel ca lumea hetero in ansamblul ei. Dar fiind o comunitate mai restransa parca totul se vede mai bine, parca anumite caractere se definesc si se identifica mai usor. Parca o anumita repetitivitate te impinge sa inghesui oamenii in anumite tipare.
Lumea hetero isi are propriile pitipoance, blonde tzatzoase.. bune de pula si cam atat. E departe lumea gay? Nu prea. Lumea hetero are si vesnicul intretinator al acestor pitipoance. Hai sa fim seriosi cam cate cupluri cu diferenta de 30 de ani trebuie sa vezi in lumea gay pentru a-ti da seama de dragostea adevarata cu multe zerouri.
Si figuri si greturi pe oameni goi pe dinauntru. Si... oameni care habar nu au sa se distreze dar o mimeaza foarte bine.
Si oameni care joaca atat teatru incat se pierd. Pe ei insisi.

Ei da si vazand toate astea de la profilele false de pe romeo, la identitatile false de mess, la mastile purtate seara de seara sau sambata de sambata. Te poate face sa nu iti doresti sa ai de-a face cu asta.
Si tipi ‘discreti’ cu prietena acasa si trei amanti prin telefon.
Si pustani ‘sfinti’ care nu si-o pun cu oricine (depinde de alcoolemie).
Si vesnicul tip dezamagit de viata si vesnicul tip care se face ca nu-i pasa.
Si vanatorii de fantome.. si tipii cu relatii ‘deschise’ si cei care nu fac decat sa judece fara ca sa incerce sa inteleaga si toate astea....
Si tipii inteligenti care simt nevoia sa iti demonstreze nonstop una sau cealalta. Din propria insecuritate de a nu fi considerati prosti. Asta din punctul meu de vedere eu un soi de autodiscriminare. Nu simt nevoia sa demonstrez cuiva ca sunt destept, sau ca se tine cutitul in mana dreapta. desi da.. sunt gay. doamne fereste sa fie asociat cuvantul gay cu cuvantul prost. din cauza mea. am o raspundere pentru buna imagine a comunitatii (pe dreaq)
Si stand cateodata intr-un colt pe undeva ma uit in jur. Si ma urasc pentru asta.
Inseamna ca nu am reusit sa ma imbat destul incat sa nu le vad pe toate.
Si daca asta ma face condamnabil fiindca sunt homofob... asta e. Imi asum riscul.
Eu, unul. Stiu ca am incercat la un moment dat ca activismul pe care simt ca trebuie sa il pun la bataie... sa dea ceva roade. Nu cred ca ma poate acuza cineva ca nu am incercat sa fac ceva. Ma poate acuza ca nu am avut succes. Dar imi asum vina. Poate nu am incercat destul.
Stiti ca oile din australia nu au instinctul de turma?
Fiindca nu au dusmani naturali.. se imprastie.
Dar... ma gandesc... stiu cine sunt stiu ce caut si am dreptul sa am fobii.

A da... sunt si heterofob... oare exista cuvantul asta? O fi avand el vreun sinonim pe undeva.
Mi se spune : ce bine ca vine si lumea hetero in clubul gay.
Oare de ce nu ma incanta asta? Pentru cine e bine? Pentru comunitate? Si pe mine ar trebui sa ma incalzeasca asta pentru ca.....?!?
E bine sa fim vizibili. E bina sa vada lumea asta si cealalta.
Da.. ma duc in club sa beau un gin prea mult. Sa dansez cat cum si cu cine am chef.
Si cand am chef. Nu am tot timpul.
Dar nu ma duc acolo ca sa fac activism. De la 11 la 5
Nu ma duc acolo ca sa ma prezint societatii. Sa vada minunata asta societate cat suntem de asemanatori cu cealalta specie: aka the breeders.
Doamnelor si domnilor!! Bine ati venit la freak show:
pe canapeaua din stanga: veti vedea cercopitecul de Galapagos psst! sa ne vada ca ne purtam frumos. Nu de aia ma duc acolo, nu vreau sa fac activism pentru comunitate de la 11 noaptea la 5 dimineata.
Stimati spectatori priviti cercopitecul de mozambique. Se poarta frumos in societate poarta pantaloni scurti cu bretele si a invatat sa apese pe butoane de diferite culori ca sa primeasca banane sau alune,
Doamne dumnezeule... l-ai vazut pe ala.. sau pe aia.

Ei stimati spectatori... puteti face poze cu animalele exotice. Nu conteaza daca nu vor sa apara pe Hi5 ul vostru la capitolul: mama ce aventurieri suntem am fost in clubul ‘alora’. In safari, in lumea underground si semi interlopa...
Da.. nu imi plac persoanele hetero in club. Chiar nu ma intereseaza cat sunt de gay friendly. Nu ma intereseaza cat sunt de deschise. Si nici nu vreau sa fac frumos ca sa nu creada lumea ca sunt mai gay decat termenul general acceptat.
Da labuta. Fa sluj. Roll over. Play dead!
Gata am facut... primesc un os?
te poti intoarce in lumea ta obisnuita sa ai ce povesti maine in pauza la faculta.

Daca mai aveti rabdare si echipa noastra de specialisti se va ocupa de acest exemplar avem sanse mari sa ii dezvoltam chiar si capacitatile de comunicare cu restul societatii. Il vom modifica pana la nivelul la care se va purta in societate chiar acceptabil. Sa nu faca cumva nota discordanta...
La abaterile de comportament ii aplicam electrosocuri sa ii cream reflexele conditionate necesare.


Dar... daca vreau sa mozolesc pe cineva.. am s-o fac daca mi se pare cute. Si nu vreau vreuna sa se uite in gura mea. Si chiar nu ma intereseaza ca ea se simte in siguranta aici ca nu i se uita nimeni sub fusta. Si ca zice ce pacat de astia ca sunt gay...
Si nici nu ma intereseaza macho care saliveaza dupa vreo fusta pe acolo sau casca gura la lesbiene. Sa-si plateasca abonamentul la private spice.
Da tu maine te intorci in lumea ta perfecta... la iubita ta care habar nu are ce inseamna gay romeo. ba insoara-te si fa-i 1,8 copii ia-ti 0,75 caini, 0,84 masini in leasing, si un apartament cu 2,14 camere ca cu sotia primesti sigur punctaj maxim la 'prima casa'
stii ce.. eu o sa fiu tot aici. i am glad you enjoyed the show..de acum poti fi mandru de tine. esti o persoana deschisa la provocari si experiente. a da si esti sigur pe sexualitatea ta ca nu ai picat in pacat in locul de pierzanie. sau daca ai facut-o erai beat si era doar o chestie cool.

Homofobie inversa. Ori e heterofobie, ori e discriminare inversata.
Deci zbate-te intre homofobie si homofobie inversata.
Si incearca sa nu te rupi. In doua. Sau sa te spargi de tot.
Si probabil e din nou un post scris asa la deruta. Si chiar nu ajuta pe nimeni sa se uite la mine in recycle bin. Sau poate e doar reactie.
Dar la asta am shezut si am cugetat.
Sau numa am shezut.
Acelasi,

16 comentarii:

Mark spunea...

Dap,ai revenit cu forte proaspete.Ai reusit sa ... concentrezi un adevar, pe care multi nu il recunosc,sau de care,multi se feresc ...tare de tot !!!

Anonim spunea...

lasand la o parte derapajele dramatice de gen "Stimati spectatori priviti cercopitecul de mozambique..." :P, e un recycle bin ok totusi :) stai linistit, nu esti primul sau singurul gay homofob. dar se spala cu gin feelingul asta, ca intotdeauna... stii cele 2 vorbe ce-mi plac (ca nu le pot numi ale mele): gay-ii sunt ca aricii - prea aproape se intzeapa, prea departe mor de frig :)... si.. 1 din 10 gay a facut sex cu ceilalti 9 :) pana la urma, toate sunt adevaruri pe care le stim in teorie, dar nu se va schimba absolut nimic niciodata. poate doar sa ne schimbam noi fortat perceptia sau sa devenim 100% ignoranti... (vvv)

2q2Bstr8 spunea...

un pic de drama nu strica. pentru coloratura. :)

dureaza nitzel pana imi reintru in mana. se zice ca abstinenta e cel mai bun afrodisiac. asa ca am nitzica erectie intelectuala...
:))))

2q2Bstr8 spunea...

a da...
si nu am facut sex cu ceilalti 9 din grupul de influenta
:))
deci mai am o sansa..?

Dana Volkova spunea...

correcttttt!
Si eu m am declarat o persoana homofoba...si am platit scump pentru asta....ei bine nu-mi pasa!!
Ai mare dreptate ce spui, mai ales in partea a 2 a cu heterofobia, ca prima parte o stim toti dar nu o recunoastem.
Am mai scris si eu posturi din astea, majoritatea impotriva "comunitatii" si ai vazut ca nu sunt deloc apreciata, sunt foarte criticata si extracomentata. Dar merita sa o facem in continuare. Pana la urma tot trebuie sa deschida ochii, vor, nu vor!

Anonim spunea...

da interesant....nu cred ca suntem mai aspru judecati de lumea din jur ma refer la hetero decat ne judecam noi uni pe alti daca am putea ne-am da sentinte la moarte daca am putea dar asta e lumea gay lumea a treia a bunului simnt

Robert spunea...

"Fiindca cred ca, niciodata nu am fost mai aspru criticat mai mult decat in lumea gay.
Cred ca niciodata nu am fost mai mult mintit decat in lumea gay.
Simt ca ipocrizia si fatarnicia de jur ma face sa ma lovesc de falsuri tocmai acolo unde ar trebui sa ma simt liber. Sa ma simt in largul meu."

Ai perfecta dreptate. Nu cred ca ar fi putut cineva sintetiza mai bine lumea gay, iar asta e foarte tragic. Intr-o oarecare masura homofobia isi are radacinile chiar printre gay. Trist.

TheWorldUnseen spunea...

oofff, eu am sentimentul ca prea mult ii intereseaza pe unii, egal din care "tabara", ce fac eu, sau pe cine, in timpul meu liber sau dupa ce inchid usa casei...Ma scoate din sarite cand mi se pune mana in piept la intrarea in Sauvage, pentru ca "nu am fatza" sau nu stiu de ce- noroc ca prietena mea e mai diplomata si intervine ea in dialogul meu cu omul de la intrare. Si in acelasi fel, ma scoate din sarite cand primesc pe strada comentarii, cand imi tin prietena de mana. Na, am spus-o si pe asta!

2q2Bstr8 spunea...

@Dana din pacate greu sa faci ceva de unul singur; si cateodata energia asta e irosita in van; si de cele mai multe ori efortul intra la categoria: cine aia mea se crede si asta?
si nici nu ne putem asuma roluri didactice; cred ca doar ptem sa spunemce suntem cine suntem si ce simtim indiferent de subiect; poate e un dush rece si nu aduce membri in fan club, dar eu nu imi mai permit luxul sa ma mint
@anonim nu cred ca e lumea a treia a bunului simt; e doar putin mai dura decat lumea din jur tocmai din cauza ca e o comunitate restransa
@robert. refuz sa fiu trist din cauza unor lucruri pe care nu le pot controla
@theworldunseen e fain sa ai pe cine sa tii de mana pe strada :) si chiar sa o faci; adrenalina pura :)

TheWorldUnseen spunea...

aaaaa! ce surpriza placuta!!
uite asta e site-ul festivalului: http://www.salsaaddictedfestival.com/index.php si uite si instructorii care vor veni si vor tine workshop-uri cu participantii: http://www.salsaaddictedfestival.com/artists.php .. haideti si voi,cred ca v-ar placea, sunteti faini impreuna :)
mi-a facut placere intalnirea :)

2q2Bstr8 spunea...

:))
surpriza fost reciproca; mai ales cand ai spus ca vii in club si nu stiam cine esti.
ma intalnesc rar cu cu co-bloggerii;
amu entuziasmu'
cred ca a fost veritabil :)) m-a scos bodyguardul de la toaleta
:)))))))))))))))))
despre salsa... i love it. nu stiam ca se organizeaza asa ceva in timisoara. Cu siguranta anul asta ma bag.. daca as veni cu partnera mea obisnuita.. am un feeling ca ar face head line de ziare
:)

2q2Bstr8 spunea...

yep.. m-am inscris la salsa..)with attitude)
om vedea ce o iesi

TheWorldUnseen spunea...

la curs? ca e o scoala de salsa care se numeste asa,"salsa with atitude" din cate stiu eu; sau la festival? eu merg la salsa addicted- scoala si voi merge si la festival :) ne vedem, ne vedem!

2q2Bstr8 spunea...

site-ul pe care mi l-ai dat tu ma dusese spre SWA
:(

TheWorldUnseen spunea...

http://www.salsaaddictedfestival.com/index.php
asta e link-ul pentru festivalul de salsa, organizat chiar de catre scoala de salsa "Salsa addicted" ; in Tm mai exista o scoala de salsa care se numeste "salsa with atitude". nu te obliga nimeni sa mergi la o scoala la care nu doresti, in plus inscrierile la festival abia au inceput; daca nu te incanta ideea de SWA,schimba :) Ca si scoala, prefer Salsa Addicted, condusa de Dan Ceplinschi( http://www.facebook.com/?ref=home#/salsa.addicted?ref=mf) , pentru ca ideea lui e sa ne invete figurile de baza si apoi sa improvizam noi cum vrem combinatiile intre ele, lasa libertate maxima :)

2q2Bstr8 spunea...

autocomment..

oare mi se pare mie sau club sauvage a devenit cel mult un club gay friendly?
ultima sambata cred ca au fost in proportie de 70% persoane hetero.
tipi care se tineau de mana la mishto cand treceau prin ringul-pardon spatiul- de dans.
si mergeau cate doi vezi doamne nu cumva sa pateasca oareshce la toaleta.
nu-mi aduc aminte sa ma fi simtit asa de nelalocul meu intr-un club gay in viata mea.
si senzatia de manelisti care se prefac ca le place muzica de club.. sau s-au invatat fiindca din fericire manele nu mai sunt prin cluburile din tm.
and then again... maybe it's just me.. dupa cate zambete tampe am vazut pe acolo in speranta ca barbatii 'adevarati' se vor imbata si eventual isi vor incerca latura bisexuala...
senzatie de aiurea... si de not welcome. nici macar excesul de gin nu a putut-o ineca..